Trendspaning genom årtiondena – De glada 20-talet

Välkommen till trendspaningen!
När jag läste till stylist var det med i utbildningen att skriva och lära sig kring skönhet, mode och stil från de olika årtiondena och det blev snabbt ett favoritämne för mig så därför startar jag nu denna serie där vi går igenom de olika trenderna årtal för årtal! Vi börjar med 1920 och tar oss fram ända till 2018!
Hoppas ni kommer gilla serien och tycka att de är kul.

Det glada 20-talet

Årtalet mellan de två globala eventen första världskriget som nyss varit och den kommande depression på grund av finans kraschen. Många hade gått bort i kriget och nu var det dags att hylla livet och leva fullt ut! 

1920 talet var även årtalet då nöjesbranschen och Hollywood växte fram, något som älskades av folket och inspiration hämtades ofta från filmstjärnorna som syntes på duken. Stora trendsättare på den tiden var Greta Garbo, Clara Bow och Gloria Swanson. Men den största trendsättaren av de alla och en ikon som lever med oss än idag är Gabrielle Bonheur Chanel, skaparen av de stora världskända märket Chanel som under 1920 blommade ut genom att vända modet från obekväma korsetter till eleganta plagg i skönare material, det var äntligen dags att kasta korsetterna!Visste du att de var på 1920 talet som  Chanel introducerade ’The little black dress’ som än idag ses som ett viktigt nyckelplagg? 1922 släppte Gabrielle även den klassiska parfymen Chanel No.5 som än idag säljs flitigt i parfymbutiker runt om i världen. 

’Elegance is when the inside is as beautiful as the outside’ – Coco Chanel

’Beauty begins the moment you decide to be yourself’ – Coco Chanel 

Till vänster: Bob med fingerlockar Till Höger: En klassisk bob

Populära Hårtrender:

Bobfrisyren
Långt hår hade länge setts som ett tecken på kvinnlighet något som ändrades när kvinnorna äntligen fick mer rättigheter under 1920-talet. Man började då klippa av håret och de stora filmstjärnorna stoltserade i snygga bobs i varierande former. 

Fingerlockar
Under 1920 talet blev även de så kallade fingerlockarna väldigt populära och speciellt kombinerat med den trendiga bobfrisyren, man ville helt enkelt hitta ett sätt att styla sitt nya korta hår på. Denna trend har kommit tillbaka flertalet gånger under historian och syns än idag på röda mattan men till skillnad från då använder vi oss idag av locktänger istället för fingrarna.

Sminktrender:
Under 1910 växte innovation makeup fram och märken som Max faktor och Maybelline syntes nu på marknaden
vilket starkt influerade 1920 talets sminkningar. Det var på denna tid oerhört populärt med röda läppar, svart sotade ögon och generöst med rouge på kinderna, en trend som snabbt spred sig jorden runt med hjälp av dåtidens filmstjärnor och ikoner.

Vi avslutar sminkets-del med lite rolig fakta, Visste du att 1920 talets mascara kom i kakform och applicerades med hjälp av en fuktad borste? (Längst ner  i inlägget kan du se en kakmascara och lite sminkannonser (b.l.a av Maybelline och Maxfactor från 20-talet)

Modetrenderna:
Kvinnornas nya rösträtt och övriga rättigheter i samhället ledde till en ny frihet, kreativitet och självkänsla, man vågade nu utforska, uttrycka sig och vara sig själv vilket syns när vi tittar tillbaka på 1920-talets mode. Ett nyckelord för modet då är en rak & platt siluett och kollar du in i en 1920-tals kvinnas garderob borde du kunna hitta följande nyckelplagg:

Klockhattar 
• Pälsjackor
Fjäderband och huvudbonader med fjädrar (gärna struts)
• Långa pärlhalsband
Flipper klänningar
• Kappor (Gärna i ylle eller med pälsdetaljer)
Raka klänningar i siden, brokat eller chiffong utsmyckade med fjädrar, paletter eller pärlor
• Den lilla svarta klänningen

Här ser du lite olika reklamer och produkter från 1920-talet, känner du igen Maybelline och Maxfactor?

14 reaktioner på ”Trendspaning genom årtiondena – De glada 20-talet

  1. Så vackert! Älskar sånt här ♥ Kläderna och sminket var ju bara underbart..
    Kul att se Maybelline-mascaran där, det var ett tag sen minsann 😛 Chanels parfym tål jag inte lukten av konstigt nog.. Fattar inte hypen faktiskt. De har många andra bättre parfymer tycker jag nog. 🙂

  2. Kul att läsa, jag läser teaterhistoria just nu i skolan så riktigt kul att sätta ihop det med hur modet såg ut! Visst är det häftigt att både den lilla svarta o Chanel no 5 här stått sig genom tiden.

  3. Vilket intressant inlägg! Så kul med alla dessa bilder. Gillar 20-talets mode. Det var så roligt och feminint. Mycket variation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *